+ Odpowiedz na ten temat
Strona 2 z 2
PierwszyPierwszy 1 2
Pokaż wyniki 11 do 12 z 12

Temat: Ranking Drużyn - UPDATE

1. Zarejestrowany
    Dec 2009

Spoko tylko po co przerabiać skoro można to zrobić samemu pod swój system punktacji i klasyfikacji ? Ja to robię od zera i nie patrzę na inne rankingi. Chcesz czy nie mój ranking powstanie i to już niebawem pozdrawiam.

2. Zarejestrowany
    Dec 2009

Wstępnie...
    Nie mam co do punktacji pewności, nie wiem czy "stałe" turnieje dobrze zliczyłem - nie myślałem o tym za bardzo.
    Poza tym, odgórne zasady punktacji (Turnieje miedzykontynentalne, miedzynarodowe itp) - ciezko dobrac rangi i pule.

Chodzi o to, ze aby dany turniej mógł dostać punkty, za daną kategorie - musi spełniać jeden z 2 warunków:
    1. Pula
    2. Ranga.

Wydaje mi się, że jest to sensowne, a przede wszystkim uczciwe.
    Przykład DTS Cup 2009, z zajebistą pulą, ale nagle mocne drużyny się wycofały. Nie liczyłem, czy załapałby się do rangi turnieju międzynarodowego 8,5+ ale szczerze w to wątpie. Ale łapie się tam z powodu puli, jaka była na nagrody.
    Turnieje, które w pulach/rangach się nie mieszczą - nie będą w ogóle brane pod uwagę w ogólnym zestawieniu.

W ten sposób Zwycięstwo na GameGune (pula 22,500 ale ranga +8) jak i cały turniej jest traktowane jako turniej międzykontynentalny 1 kategorii i nie jest lepiej traktowany niż EM Europe, a także EM Asia/America (które mają mniej punktów, z powodu słabszego poziomu) - a jednak mają wysoką pule i żeby grać - trzeba się zakwalifikować online, a następnie można grać w EM MASTERS. Turnieje Extreme Masters - kontynentalne - muszą być traktowane innymi kategoriami, niż turnieje pozostałe. Ponieważ dostać się na nie jest bardzo trudno a i przeciwnicy są z najwyższej półki.
    W ten sposób, drużyny zaproszone na e-stars Seul, z powodu dziwnego systemu rozgrywek - mają przyznawane tylko punkty za poszczególne zwycięstwa.

W ten sposób
    Druga sprawa:
    Jak ustalić rangi ?
    Wiadomo - poprzez klany, które biorą udział.
    Trzeba podzielić klany, na kontynenty i za poprzedni sezon/ogólne wyniki/medialność/rozpoznawalność przyznać im początkowe punkty.
    i tak:

Ustalając range danego turnieju - zliczamy po prostu kto na nim będzie i ile punktów ma.

Po 1 turniejach w tym sezonie, ranking można zaktualizować i przyznawać punkty rangi na podstawie miejsca zajmowanego w RANKINGU. Za Top5 każdy z klanów po 2 pkt, za Top7 - 1,8 za Top 9 - 1,6, Za Top 12 - 1,4, Za Top 15 - 1,2.
    Wtedy trzeba obniżyć pułap rangi danego eventu (zmodyfikować wymagania) i ranking sam się kręci.

Wydaje mi się, że to nauczciwsza droga do ustalenia KTO JEST DE BEST :)

Wiadomo, do turnieji narodowych liczą się finały kwalifikacji do tych "Wielko Szlemowych" zawodów, w zależności od puli nagród na finałach kwalifikacji. Natomiast kwalikacje do finały narodowych nie są brane pod uwagę.

Co do poprawki ?

Myślałem jeszcze nad wprowadzeniem zasad rankingu krajów - w końcu w Polsce, a w Szwecji turnieje narodowe są na całkiem innym poziomie. Wtedy trzeba by wprowadzić ranking narodowy (ze strony ESL) i odpowiedni mnożnik dla danego turnieju w danym kraju. Np. wysoki dla Szwecji, Ukrainy, Rosji, Niemiec, Francji. średni dla Norwegi, USA, Polski, Rumunii, Hiszpanii, Brazylii, Korei, Chin...

tsrx: ja po prostu mówie, że Twoj ranking jest do dupy. Mógłby się sprawdzić jedynie na Polskim Podwórku, gdzie jest kilka (?) lanów, na których pojawia się jednocześnie AGAiN, fx, Delta, PGS i US :)
    Ostatnio edytowane przez ktostujestdieslem ; 01-13-2010 o 14:28

+ Odpowiedz na ten temat

Zasady postowania