-
Ranking Drużyn - UPDATE 2 !
Niebawem zaprezentuję graficznie jak to będzie wyglądało. Mam też w planach skrypt do rankingu. Ranking będzie na forum ( na razie darmowym ) abyście mogli to zobaczyć i ocenić i podać swoje propozycje zmian.
Ranking jest mojego autorstwa. Sam go wymyśliłem oraz sam wykreśliłem punktację. Proszę zatem nie kopiować go i nie rozpowszechniać bez mojej zgody.
Punktacja :
- Punkty są liczone za 1/2/3/4 miejsce. W turniejach wyższej wagi typu WCG/ESWC/Kode5 drużyny od miejsc 1-3 dostają punkty bonusowe. Przyznawane są jedynie w rankingu drużyn z całego świata. Miejsca 1-3 z eliminacji Polskich do WCG i innych wyżej wymienionych eventów nie są punktowane do rankingu globalnego.
- Reset punktów ( czytaj odświeżanie rankingu ) następuje co tydzień.
Informacje ogólne :
- Ranking jest tworzony dla zabicia czasu. Nikt nie dostaje pieniędzy za pierwsze miejsca i nie ma nagród.
- W przyszłości będą dwa rankingi : Ranking Globalny oraz Ranking Polski. Wkrótce szczegółowe informacje na temat Rankingu Polskiego.
- Ranking na dzień dzisiejszy jest w fazie testów. Będą testowane między innymi :
- Tabelka pokazująca ranking
- Skrypt tabelki czy nie zawiera błędów
Wkrótce podam więcej informacji co do rankingu.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez tsrx ; 01-12-2010 o 20:09
-
ja bym chcial wiecej druzyn i rozgraniczenie PL | world
-
Hmmm mogę nad tym pomyśleć ale hmm trzeba by zmienić punktację odpowiednią do Polskich Eventów np :
Allegra :
1 miejsce - 5 pkt
2 miejsce - 4 pkt
3 miejsce - 3 pkt
4 miejsce - 2 pkt
Ograniczenia dotyczyłyby eventów tych krajowych jak i podwórkowych.
Co do eventów podwórkowych oczywiście ranking nie pokazywałby wszystkich drużyn lecz tylko te, które mają powyżej xx punktów zdobytych za wyznaczone miejsce.
Co do wyżej to jak najbardziej TAK ale to w nowym rankingu. Jeśli macie jakieś pomysły proszę pisać przeanalizuje je i powiem czy mi odpowiadają :)
Ostatnio edytowane przez tsrx ; 01-07-2010 o 20:02
-
Lepiej by było gdyby punkty końcowe były na początku,obecnie jest mało przejrzyście.Fajnie by też było gdybyś napisał obok miejsca jaki to turniej,a jeśli posiadasz czas to składy drużyn w danym okresie (nie każdy miał stały skład jak Neo i spółka
)
-
To tak Jac33k Ranking na rok 2007 to tylko przykład.
Nowy Ranking będzie pokazywał obecną sytuację czyli 2009-2010 rok.
Co do twoich propozycji zgadzam się i będzie podany turniej / skład itp itd. Myślę, że taki ranking wam się spodoba :)
-
Moim punktacja tylko z wielkich eventow. Bez sensu zeby dawac punkty again za to ze po raz 10 wygrali wcg polska ; p
-
Wiesz gdybym dał tylko punktację za wielkie eventy to skrzywdziłbym też drużyny Polskie, które wygrywają na mniejszych lanach i zajmują miejsca na TOP 3 na tych większych.
-
Idea fajna, ale trzeba rozróżnić ważniejsze eventy od mniej ważnych. Nie może być np. tyle samo pkt za 1miejsce w ESWC 2006 i GameGune 2006.
-
Wiem wiem Ranking na rok 2007 to tylko przykład.
Moja recepta to :
Za 1 miejsce na ESWC/WCG/Kode 5 10 pkt dla zwycięzcy oraz punkty bonusowe w postaci np ( za 1 miejsce 15 pkt bonusowych/ za 2 miejsce 10 punktów bonusowych i za 3 miejsce 5 pkt bonusowych ). W klasyfikacji pkt bonusowych 4 miejsce nie byłoby liczone.
Zatem np jeśli AGAiN by wygrało ESWC w tym roku to zarobiłoby 10 pkt + 15 bonusowych co daje 25 pkt do rankingu.
A np za 2 miejsce dostawałoby się 8 pkt + 5 bonusowych i tak do 3 miejsca a 4 bez bonusowych.
Wiem opisałem trochę szpetnie ale co o tym sądzicie ?
Oczywiście ta punktacja dotyczyłaby tylko wybranych dużych eventów.
Ostatnio edytowane przez tsrx ; 01-08-2010 o 16:26
-
Dobra, do dupy ten ranking.
Już pisałem w komentarzach na espmanii o sensownym rankingu...
Przede wszystkim - kazdy ranking musi miec jakies kryteria.
Najodpowiedniejsze - kryterium pieniężne. Wiadomo - im więcej kasy, tym lepsza stawka, tym więcej drużyn.
Kolejne - prestiż. Jeśli u braci moskali odbywa sie turniej z pulą ~50 tyś ojro, a który są zaproszone drużyny tylko i wyłącznie z kraju gazem i ropą płynącego - gdzie tu prestiż i pozycja tych rozgrywek w kwestii ogólnego rankingu ?
Podział klas/rang turniejów nie może być ustawiony także pod same klany "z górnej półki", bo w stanach/brazylii i innych krajach - także odbywają się turnieje, na które zgłosić się zapewne może każdy (tak typuje).
Jako ze idealny wydaje się ranking z ATP Race (liczony przez ostatnie 52 tygodnie), zresztą tak samo jak z FIVB (tylko tam mniej możliwości jest), proponuje przerobić tego.

Żeby turniej zakwalifikowany był do Wielkiego Szlema - pula od 50 tyś euro ? od 70 tyś euro ?
Idealnie by było, jakby znaleźć jakieś kryterium, by do "Wielkiego Szlema" należały WCG, KODE5 i 2 inne turnieje (ESWC/Arbalet/Jeden z dreamhackow/jakies inne).
Punktacja także jest do zmiany. Ale każdy z turniejów "Wielko Szlemowych" musi mieć KWALIFIKACJE. Wtedy zliczanie punktów z kwalifikacji np Polskich - ma znaczenie.
Jak określić prestiż danych turniejów ?
Wybierzmy 10 klanów, które w tym roku radziły sobie najlepiej i ustalmy w których turniejach brali najwięcej razy wspólnie udział. Np. na 10 klanów, 4 grały na IOL; na 10 klanów 8 grało na WCG itp itd...). Im więcej - tym mamy jak bardzo prestiżowy turniej.
W ten sposób jeśli turniej ASUS SUMMER czy ARBALET KAZAKHSTAN miał pule x milionów, a tylko jeden klan z czołowej 10 był na nim, będzie on miał mniejszy prestiż i mniej punktów niż GameGune, na którym z czołowej 10 pojawiły się np. 4 klany.
Wtedy, można by punktować turniej ASUS jako np. "Challenger", a GameGune jako "International Series". Oczywiście oba turnieje, mają swój adekwatny "poziom".
i tak, jako że ASUS miałby pule 500 tyś ojro, byłby Challengerem o najwyższej punktacji (100 pkt za zwyciestwo itp), a np. IOL, jako LAN z małą pulą, ale dobrą stawką (otwartą dla wszystkich), miałby status International Series (175 pkt za zwyciestwo).
Cały obecny sezon i "alfa" ranking można robić na podstawie poprzedniego sezonu, a obecny - można uaktualniać z każdym dniem ogłoszenia turnieju nowego.
Nie wiadomo, czy np ASUS SUMMER nie będzie teraz tylko i wyłącznie dla SZWEDÓW, a GameGune dla Hiszpanów.
wg mnie jest to jedyna mozliwosc na rzetelny i dobry ranking. A Espmania i FOMFNY), może nieźle się wypromować na tym :)
p.s. nie, ja liczył nie będę, ja z chęcią popatrze :)
Zasady postowania